Ikan Purba Lahir Berrsalin????

GAMBARAN komputer yang memaparkan proses kelahiran anak ikan oleh ikan betina induk hasil daripada penemuan fosil purba terbaru di perairan Australia baru-baru ini.


MELBOURNE – Satu fosil ikan purba ditemui di Australia dipercayai memberi contoh paling lama menunjukkan proses kelahiran anak ikan, menurut laporan dalam keluaran terbaru jurnal ternama, Nature.

Menurut ketua penyelidik, John Long dari Muzium Victoria di sini, spesimen berusia 380 juta tahun itu ditemui dalam keadaan berawet bersama tiga embrio yang masih melekat dengan tali pusat daripada ikan betina induk.

Penemuan ini memberi petunjuk baru mengenai proses pembiakan yang diguna pakai oleh hidupan air kuno yang hidup kira-kira 200 juta tahun lalu sekali gus memberi perspektif baru terhadap kehidupan ikan.

Ia bukan saja bertelur malah bersalin pada satu ketika dahulu. Penemuan paling awal mengenai reproduktif reptilia hanya muncul pada era Mesozoic iaitu tempoh 248 hingga 65 juta tahun lalu. – Agensi

P/S: kalau ikan ni wujud lg..aku org pertama nak beli…hahaha..nak letak kat mana nnt2 aku fikirkan..yg penting..aku org pertama yg beli..tp dia mkn apa ha???

Pautan dari surat khabar Kosmo!

Advertisements

6 Responses

  1. comel la ikan badak sumbu ni..hehe.

    p/s:aku masih dok kaji,antara ayam and telur ayam,mana yang wujud dulu..hurm?

  2. Tanak aku. Nak bela satu hal. Nak bagi makan satu hal. Nanti memacam hal plak datang..

  3. ryanvalo…kalo ikan lak??mn 1 yg idup…telur ke ikan dulu??hehehe…jwb..jgn tak jwb…

    titan…ko xyah bela la…tak smpi sehari…apa benda yg ko bela tu..mst dah kebelur punya..sok lusa..tak psl2 mampuih…hahahaha…tp anak org ko bela mcm tu gak ke gayanya??

  4. Kalau anak orang titan buat macam tu,alamatnya ayumi kesayangan titan akan lari la..hihi.. 😀

  5. hmm..mn tau lak lain cerita faiez oii…si ayumi tu aku rasa dia sanggup bela si titan ni..hehehe…si titan layan dia kasar mcm mn pun…si ayumi tu…klu dah lawa..mngkin leh cair si titan tu..hahahaha

  6. ayumi mane plak nie weh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: