Aku sudah berpindah rumah….

hohhoo…satu berita baru…kini aku sudah berpindah ke wordpress yg baru iatu wordpress la gak..hahaha…kat sini klu ada berita yg terbaru mngkin aku akan post kan la jugak..tp aku rasa lebih baik korang pg link aku lg 1 tu..kat sana aku leh upload video dan lakukan mcm2 lg…aku ingin bebas…hahahaha..mcm lagu kaer af1 tu…af1 ke??lantak la..aku pun dah lupa…tp jgn lupa klu dah singgah kat sini n then dah baca memo ni..pg la tgk blog aku yg baru tu..hehehe..korang bg la komen kat sana ea…

ini link baru aku tu..kat sini aku leh buat apa2 yg aku suka..muahahahaha…

http://farahaznil.co.cc/

Elektrik akan naik 1 JULAI ni….

Kini aku dengar ura2 kenaikan harga elektrik pula.Skali lg aku tension!!!suma nak naik…argh..sudah melampau kerajaan ni..aku bengang!!!..bengang..bengang…ni plak psl tarif kenaikan petang td..

Abdullah berkata, bagi jumlah penggunaan antara 0 hingga 400 kwj sebulan (kediaman) – kadar tarif bagi 200 kwj pertama sebulan ialah 21.8 sen satu kwj;  201 hingga 400 kwj berikutnya 34.5 sen satu kwj. Caj minimum bulanan RM3.

Bagi jumlah penggunaan lebih 400 kwj sebulan (kediaman), kadar tarif bagi 50 kwj pertama ialah 30 sen satu kwj; 501-600 kwj berikutnya 39 sen satu kwj; 601 -700 (40 sen), 701-800 (41 sen), 801-900 (43 sen) dan 901 kwj ke atas (46 sen). Caj minimum sebulan RM3.

Manakala pengguna komersial dan industri pula akan mengalami peningkatan tarif sebanyak 26 peratus. [Tarif lengkap di laman web] Pejabat Perdana Menteri

new electricity tariffs 040608 bm version

Bagi katogori lain..

Tarif B (tarif perdagangan voltan rendah) bagi jumlah penggunaan keseluruhan di antara 0 hingga 200 kwj sebulan, bagi semua kwj 38 sen. Caj minimum bulanan RM7.20.

Bagi penggunaan keseluruhan melebihi 200 kwj sebulan, 40.8 sen. Caj minimum sebulan RM7.20.

bullet button Tarif C1 – tarif perdagangan am, voltan sederhana, bagi setiap kilowat kehendak maksimum sebulan RM24.8. Bagi semua kwj 29.6 sen. Caj minimum bulanan RM600.

bullet button Tarif C2 – tarif perdagangan puncak/luar puncak voltan sederhana, bagi setiap kilowat kehendak maksimum sebulan dalam tempoh puncak RM36.60.

Bagi semua kwj dalam tempoh puncak 29.6 sen. Bagi semua kwj dalam tempoh luar puncak 18.2 sen. Caj minimum bulanan RM600.

bullet button Tarif D – tarif perindustrian voltan rendah – bagi jumlah penggunaan keseluruhan di antara 0 hingga 200 kwj sebulan, bagi semua kwj 34.2 sen.

Caj minimum bulanan RM7.20. Bagi jumlah penggunaan keseluruhan melebihi 200 kwj sebulan, 36.6 sen. Caj minimum bulnan RM7.20.

bullet button Tarif Ds – Tarif perindustrian khas – (untuk pengguna yang layak sahaja) 34.4 sen per kwj. Caj minumum RM7.20

bullet button Tarif E1 – tarif prindusrian am voltan sederhana bagi setiap kilowatt kehendak maksimum sebulan RM24.6 satu kilowatt bagi semua kwj 28 sen per kwj. Caj minimum bulanan RM600.

bullet button Tarif E1s – tarif perindustrian khas (untuk pengguna yang layak sahaja) bagi setiap kilowat kehendak maksimum sebulan RM19.1. Bagi semua kwj 27.2 sen. Caj minimum bulanan RM600.

Korang paham ke tgk tarif ni??aku tak berapa paham sangat.Takpe lah..janji korang tau akan kenaikan elektrik tak lama lg kan??hehehe…

P/S: tak lama lagi aku suh mak aku pasang pelita kat rmh mcm zaman JOPON dulu..sbb nak tlng jimatkan harga bil elektrik bulanan rmh aku yg mencecah RM100 sebulan..pasni aku pun dah takleh nak bukak slalu komputer..sbb nak jimat elektrik..hahaha

MINYAK naik lagi!!!!!!!!!

Argh…skali lagi aku bengang..mana taknya..harga minyak naikaku benci!!menyusahkan rakyat..itu kata aku la..org lain tak tau mcm mana..kot2 ada yg menyokong ke kan..

Harga petrol akan dinaikan sebanyak o.78 sen,dari RM1.92 sekarang kepada RM2.70.. manakala diesel pula akan dinaikan sebanyak Rm 1,yg dulunya harganya ialah RM1.58 seliter kini telah mencecah RM2.58.

Sekadar gambar hiasan..

Kini sara kos sara hidup semakin meningkat.Dengan kenaikan beras sehingga 50 %.Aku tak mampu nak berkata apa lagi.Kerajaan mahu bunuh kita agaknya.Apa yang dorang cakap nak membantu rakyat dulu,kini sudah terbukti…tiada..kerana aku rasa mereka lagi membebankan rakyat ada la..aku sedih…sedih…sedih!!!!!!

Harga barang confirm akan melambung sebagai mana kenaikan harga minyak.Aku tension!!argh..kalau korang nak tau.Perbelanjaan utk makanan sebulan dalam keluarga aku kini hampir mencecah RM1300,ini hanya utk makanan sahaja.Manakala utk minyak kereta ibu aku plak RM500-RM600 sebulan.Itu baru sahaja kereta ibu aku,belum lagi kereta abah aku plak.Kereta abah aku menggunakan minyak diesel..Argh!!!sakitnya hati aku.Terasa nak pecah pun ada..hehehe..dashat punya penangan akibat kenaikan harga minyak ni.Mana taknya,gaji bapak aku berapa sen je..mcm mana nak idup ni???????????????

Apa yang aku nak cakap..mcm mana pula dengan penduduk kampung yang berpendapatan tak seberapa @ tetap dan tak makan gaji??aku pasti mereka pun terasa bahangnya.kesian dekat anak2 mereka..cuba korang fikirkan..renung2kan lah..Yang susah semakin susah,Yang kaya semakin kaya.Aku pasti kenaikan kali ni membawa padah kpd mereka yang berpendapatan rendah mc mcm abah aku dan yg seangkatan dengannya..

petrol price hike new price 040608 bm version

P/S:Inflasi akan berlaku lagi sebagaimana zaman Jepun memerintah negara kita dahulu.Negara kita pasti akan terjadi seperti negara Indonesia kerana harap duit je bnyk,tp nilainya kecil sebenarnya.Pasni leh la korang mkn sedap2 tiap2 bln..opss!!!silap2..korang leh la mkn pucuk ubi,kentang,ubi keledek…pe lagi..suma2 tulah..padankan muka korang..tak lupa..aku sekali..pasni confirm msk hospital sbb kurang zat..

Pss: Aku sokong dgn Pemerintah IRAN,sbb dia ckp..bekalan minyak cukup sebenarnya.Tapi dunia yg sibuk2 cakap minyak dah berkurangan sbb kepentingan masing2..Semua nak kaya punya pasal..dan rakyat yg menjadi mangsa!!yang pki motor pun sama..pasni dah takde dah nak cakap naik motor tu jimat..wlupun jimat sebenarnya..aku pasti golongan2 mcm ni akan kutuk kaw2 punya..hahaha

sesapa yg tak berpuas hati..leh tinggalakan komen kaw1 punya..nak kutuk ke..apa ke..aku tak kisah…sbb aku pun dah menyampah dan meluat dgn kenaikan semua harga barang dlm Malaysia..

Ikan Purba Lahir Berrsalin????

GAMBARAN komputer yang memaparkan proses kelahiran anak ikan oleh ikan betina induk hasil daripada penemuan fosil purba terbaru di perairan Australia baru-baru ini.


MELBOURNE – Satu fosil ikan purba ditemui di Australia dipercayai memberi contoh paling lama menunjukkan proses kelahiran anak ikan, menurut laporan dalam keluaran terbaru jurnal ternama, Nature.

Menurut ketua penyelidik, John Long dari Muzium Victoria di sini, spesimen berusia 380 juta tahun itu ditemui dalam keadaan berawet bersama tiga embrio yang masih melekat dengan tali pusat daripada ikan betina induk.

Penemuan ini memberi petunjuk baru mengenai proses pembiakan yang diguna pakai oleh hidupan air kuno yang hidup kira-kira 200 juta tahun lalu sekali gus memberi perspektif baru terhadap kehidupan ikan.

Ia bukan saja bertelur malah bersalin pada satu ketika dahulu. Penemuan paling awal mengenai reproduktif reptilia hanya muncul pada era Mesozoic iaitu tempoh 248 hingga 65 juta tahun lalu. – Agensi

P/S: kalau ikan ni wujud lg..aku org pertama nak beli…hahaha..nak letak kat mana nnt2 aku fikirkan..yg penting..aku org pertama yg beli..tp dia mkn apa ha???

Pautan dari surat khabar Kosmo!

Pelajar sekolah agama lahir bayi bawah tangga….

KUALA TERENGGANU – Dalam usia masih muda, seorang pelajar perempuan di sebuah sekolah agama pondok di sini terpaksa menahan kesakitan melahirkan bayi seorang diri di bawah tangga di blok asrama.

Dalam kejadian Jumaat lalu, pelajar berusia 17 tahun itu dipercayai memilih lokasi tersebut kerana ia jarang dilalui pelajar lain.

Paling mengejutkan bayi perempuan berusia tujuh bulan yang dilahirkan kira-kira pukul 12 tengah hari itu hanya mampu hidup selama lima minit sahaja.


SEORANG anggota polis membawa mayat bayi di dalam baldi yang ditemui di sebuah sekolah agama di Kuala Terengganu semalam.

Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner Zamri Shamsuddin memberitahu, pelajar tersebut kemudiannya membalut mayat bayi itu dengan baju sejuk, skirt dan seluar dalamnya.

Ujarnya, bayi malang itu dimasukkan ke dalam baldi berwarna merah sebelum dibawa ke belakang asrama perempuan dan diletakkan di bawah ampaian kain.

“Penemuan mayat bayi yang cukup sifat itu hanya disedari pelajar selepas terhidu bau busuk.

“Mayat bayi yang masih belum berulat itu ditemui dengan tali pusatnya sudah dipotong sendiri oleh ibunya,” katanya ketika ditemui di sini semalam.

Katanya, penemuan mayat itu telah dimaklumkan kepada pihak polis oleh pengetua dan anggota polis tiba di tempat kejadian kira-kira pukul 6.30 petang semalam.

“Polis telah menyoal siasat para pelajar secara rambang bagi mendapat maklumat berhubung penemuan bayi berkenaan,” katanya.

Akhirnya, ujar beliau, seorang pelajar perempuan yang berasal dari Hulu Terengganu mengaku ibu kepada bayi berkenaan.

Sekolah tersebut mempunyai asrama berasingan untuk pelajar lelaki dan perempuan.

P/S: Nasihat yg dapat aku sampaikan ialah..fikir dulu sebelum buat..aku pun tak berani nak ckp bsr..sbb aku sndr pun masih lagi baru dlm kehidupan seharian kini yg semakin mencabar dgn arus lautan nafsu manusia yg kekdang membawa kehancuran..jd apa yg boleh dicakapkan buat masa ni..sblm buat jahat tu..ataupun semasa rancang2 nak buat jahat ke..cuba ingat kpd ibu dan abah kita kembali..kenangkan nasib mereka yang akan ditimpa hanya disebabkan diri kita…

Pautan dari surat khabar Kosmo!

Perodua NAUTICA pengganti Perodua KEMBARA…

Perodua Nautica 4WD ialah kenderaan utiliti sport (SUV) kompak urban didatangkan dengan tagline “The Ideal 4WD”, dipacu transmisi automatik dengan kapasiti enjin 1.5 liter.

Ketika ini, model pacuan empat roda Perodua ialah Kembara yang menggunakan transmisi automatik dan manual dengan enjin 1.3 liter.Kini sudah berubah nama mnjd NAUTICA…

Secara keseluruhan…setelah aku belek2 kereta ni..kali ni aku rasa amat kagum sikit dgn pengeluaran perodua kali ni..nak tahu sbb apa??mngkin kali ni reka bentuk dia agak menarik..lain dr yg lain sebelm keluaran proton selama ini..aku pasti..korang pun tertarik kan??cantik tak..bangga la sikit jd rakyat Malaysia..cuba tgk gmbr kat bwh ni..

Lawa tak model keluaran proton kali ni??tak puas??nak tgk lagi??..

Dah puas hati tgk gmbr kereta NAUTICA keluaran proton ni???bangga tak dgn Kereta Keluaran Malaysia nih…oppss…nak tau satu berita?sebenarnya..Perodua Nautica bukan reka bentuk asal hasil tangan jurutera Perodua Kenderaan ini adalah 100% duplikasi kepada Daihatsu Terios dan Toyota Rush.Jadi apa yg aku boleh ckp ialah..kereta ni bkn hasil buatan jurutera Malaysia..tetapi Jepun..hati aku dah tak bangga dah..hahaha..
jadi kereta Perodua kali ni ialah kenderaan Duplikasi Malaysia..

Tempahan Perodua Nautica 4WD boleh dibuat pada 10 Mei 2008 ini di semua ruang pameran Perodua.Enjin Nautica adalah jenis 1.5 liter ( seperti enjin 3SZ-VE yang digunakan Avanza dan Rush ).Terdapat dalam 2 warna sahaja iaitu Medallion Grey dan juga Majestic Black.

Ura2 ada mengatakan bahawa kereta ini berharga dalam lingkungan RM90,000..tetapi belum dapat kepastian lagi..kalau korang nak tgk pameran kereta ni..korang juga boleh pergi ke link ni http://www.theideal4W.com.my/

p/s: kalau mcm ni la gayanya mahal..baik aku pg beli keta lain..Toyota Rush ke..Avanza ke..Naza citra ke..lagi murah dr keta ni..pastu kat dlm keta tu ada TV lagi..puas hati aku bli keta luar dr kat dlm ni..harga mahal sangat..nak komen sikit psl keta keluaran proton ni..bkn nak menghina negara sndri..tp abah aku pun pki keta proton gak..klu korang tak jaga baik2..dlm beberapa thn..kerata tu punya body akan menggelupas..jd jaga lah baik2 ye..wlu mcm mn pun..aku bangga dgn keluaran kali ni..wlu pun bkn Malaysia yg buat..tp cop Malaysia gak kan..hehehe…sekurang2nya ada gak perubahan dalam menjana negara yg cemerlang,terbilang dan gemilang..aku rasa tu belum lg smpi masanya lg..hehehe

Special Reports : The 40 Richest Malaysians

The bar has been lowered. Malaysia’s 40 Richest needed a net worth of only $100 million to make the list this year, down from $127 million in 2007, despite the fact that the Malaysian ringgit gained 6% against the U.S. dollar, the currency in which their fortunes are measured.

Caught up in the global equities slide, the Kuala Lumpur Composite Index was off 8% in the past year but has fallen 15% since mid-January. While 16 people still managed to add to their fortunes, another 18 saw their net worth slip.

Some tumbled considerably, with seven losing one-fourth or more of their fortune. That includes Lim Wee Chai, head of rubber glove manufacturer Top Glove, and Yaw Teck Seng, founder of forest group Samling, both worth one-third less than a year ago.

The Richest Malaysians
  1. Robert Kuok
  2. Ananda Krishnan
  3. Lee Shin Cheng
  4. Teh Hong Piow
  5. Lee Kim Hua & family
  6. Quek Leng Chan
  7. Yeoh Tiong Lay & family
  8. Syed Mokhtar AlBukhary
  9. Vincent Tan
  10. Tiong Hiew King
  11. Azman Hashim
  12. William H. J. Cheng
  13. Lee Swee Eng
  14. Ong Beng Seng
  15. Lim Kok Thay
  16. Vinod Sekhar
  17. Lee Oi Hian
  18. Yaw Teck Seng
  19. Anthony Fernandes
  20. Mokhzani Mahathir
  21. Kamarudin Meranun
  22. Jeffrey Cheah
  23. Lee Hau Hian
  24. Chong Chook Yew
  25. Yaw Chee Ming
  26. G. Gnanalingam
  27. Lim Wee Chai
  28. Kua Sian Kooi
  29. Lau Cho Kun
  30. Abdul Hamed Sepawi
  31. David Law Tien Seng
  32. Tiah Thee Kian
  33. Liew Kee Sin
  34. Ahmayuddin bin Ahmad
  35. Eleena Azlan Shah
  36. Lin Yun Ling
  37. Ong Leong Huat
  38. Lim Thian Kiat
  39. Khoo Kay Peng
  40. Nazir Razak
Stock Tycoon Industry Gain
Berjaya Corp. Vincent Tan real estate 163%
KNM Group Lee Swee Eng oil services 93%
Wilmar International Robert Kuok palm oil 61%
IOI Lee Shin Cheng palm oil 35%
Kuala Lumpur Kepong Lee Oi Hian, Lee Hua Hian diversified 26%
Kencana Mokhzani Mahathir petroleum 22%
Parkson Holdings William Cheng China retail 21%
Twelve-month gain is from May 11, 2007 to May 9 of this year.

P/S: All of you thing I will at the first chart on when???hahaha…sampai kiamat pun tak rasanya..hehehe..we look n see je lah..thats all we can do as a simple person…don’t have a bigs dream that’s impossible to caught it ok..although dream is good as a encourage in achievement…adeh..my grammar very bad lah..